Lymfestelsel

Wat is lymfe en wat houdt het lymfestelsel in?  

Net als de bloedbaan waarin bloed circuleert, heeft het lichaam een lymfestelsel waar lymfe doorheen stroomt. Het lymfestelsel ziet er vergelijkbaar uit met het stelsel voor de bloedsomloop. In tegenstelling tot de bloedcirculatie is het lymfestelsel alleen een afvoerend systeem. Lymfe bevat ongeveer dezelfde bestanddelen als bloedplasma maar heeft een hogere concentratie eiwitten. Als er lichaamsarbeid wordt geleverd, neemt de concentratie eiwitten in het weefsel verder toe.

Wat zijn lymfeknopen en lymfeklieren?

Op het kruispunt van grote lymfevaten bevinden zich lymfeknopen. De lymfeknopen liggen dichtbij organen en worden ook wel klieren genoemd. De klieren filteren de lymfe en halen er lichaamsvreemde stoffen uit (bacteriën, kankercellen, celresten, etc.). Deze lichaamsvreemde stoffen komen in de bloedbaan terecht doordat het lymfestelsel en de bloedbaan met elkaar in contact staan. Via de bloedbaan worden de lichaamsvreemde stoffen uitgescheiden door het lichaam. In de lymfeklieren worden witte bloedcellen gemaakt die een belangrijke rol spelen in het afweersysteem van het lichaam.

Wat is oedeem?

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht in het weefsel als gevolg van een verstoord evenwicht tussen aanvoer en afvoer van vocht. Er zijn verschillende vormen van oedeem, afhankelijk van de oorzaak. Enkele veel voorkomende vormen van oedeem zijn:

Primair lymfoedeemvaak bij jonge vrouwen aan de onderbenen
Secundair lymfoedeema.g.v. ziekteprocessen en postoperatief
Tertiair lymfoedeemna bestraling, chemokuur of medicijnen
Veneus oedeema.g.v. trombose of operatie van bloedvaten
Traumatisch oedeema.g.v. een ongeval
Lipoedeem a.g.v. abnormale afzetting van vet
Oncologisch oedeema.g.v. een oncologische ingreep

Welke therapiemogelijkheden zijn er?

De therapie bestaat uit een combinatie van verschillende behandelmogelijkheden:

– Manuele lymfedrainage

Manuele lymfedrainage is een specifieke massagetechniek die gericht is op verhoging van de transportcapaciteit van het lymfestelsel. Door gebruik te maken van bepaalde handgrepen kan het vocht verplaatst worden naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is zodat het daar vandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

– Compressietherapie    

Door middel van het aanleggen van bandages wordt van buiten af een continue druk aangebracht die het uittreden van vocht tegengaat en de afvoer van lymfe ondersteunt. De bandages worden aangelegd als er nog geen stabiele situatie in de waterhuishouding is bereikt. Wanneer de omvang van de arm of het been stabiel is, kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

– Oefentherapie

Een belangrijk component van de afvoer is de “spierpomp”. Tijdens het aanspannen van de spieren (vooral in de benen) worden de aders en lymfebanen even dicht gedrukt en worden het bloed en lymfe omhoog gestuwd. Doordat in de aders en lymfebanen klepjes aanwezig zijn, kan het bloed en vocht alleen maar naar boven richting het hart gaan.

– Lymftaping

Door middel van speciale lymftape ontstaat er in het gebied net onder de huid, waar onder andere initiele lymfevaatjes liggen, meer ruimte. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken kunnen verschillende structuren beinvloed worden. Belemmeringen in de lymfafvoer kunnen hierdoor opgeheven worden en de doorbloeding wodt verbeterd.

Verwijzing

Voor lymfedrainage en oedeemtherapie heeft u wel een verwijzing van de specialist of huisarts nodig.

Welke indicaties zijn er voor lymfedrainage en oedeem- therapie? 

 • Reiniging van het lymfesysteem
 • Lymfecirculatiestoornissen
 • Infecties en/of ontstekingen
 • Zwangerschap
 • Doorbloedingsproblemen
 • Verschillende vormen van oedeem
 • Chronische vermoeidheidsklachten
 • Regelmatige of chronische verkoudheid
 • Verstopping van de bijholtes
 • Obstipatie
 • Stress en/of hoge bloeddruk
 • Pijn, zowel chronisch als acuut

Maak vandaag nog een afspraak door onderstaand formulier in te vullen.