Medical Taping?    Verbluffende resultaten!

Uw fysiotherapeut bij Fysiotherapie Torenstraat is speciaal opgeleid om het Medical Taping Concept goed te kunnen toepassen. Zowel bij orthopedische klachten als lymftaping én meer!

De behandelmethode is uiterst effectief, pijnvrij en veilig. Bij de juiste toepassing ervaart de patiënt gedurende de behandeling al direct verschil.

In het praktijkveld wordt de tape als extra interventie toegepast om sneller tot een resultaat te komen. De patiënt/sporter geneest niet sneller, maar het weefsel kan beter regenereren doordat enkele processen in het lichaam ondersteund of geactiveerd worden. De tape kan dus blokkades die het herstelproces vertragen, verminderen dan wel oplossen.

De liftende werking van CureTape®

De elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid zorgt ervoor dat CureTape® een liftend effect uitoefent op de opperhuid. Visueel gezien kan men golfjes waarnemen op de tapeapplicatie; Deze worden convolutions genoemd.

Hierdoor ontstaat een onmiddellijke drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en de lymfeafvoer weer worden hersteld. De druk op de pijnreceptoren neemt af en de ervaren pijn vermindert onmiddellijk. Door gebruik te maken van verschillende tapetechnieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. Een belangrijk effect is het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam.

“CureTape® activeert de lichaamseigen herstelmechanismen met optimale bewegingsvrijheid”

Het indicatiegebied van CureTape is zeer uitgebreid, hieronder staan een aantal beschreven:

Borstkanker

Tijdens of na de behandeling van borstkanker komen regelmatig complicaties voor.  Veel borstkanker complicaties zijn te behandelen met CureTape®.

De meest voorkomende complicatie na een borstoperatie is seroomvorming. Een seroom is een ruimte gevuld met vocht dat ontstaat bij het litteken van de operatie. Meestal verwerkt het lichaam het vocht zelf, maar doordat de lymfeknopen zijn verwijderd kan dat problemen geven.

Een oedeemfysiotherapeut kan het seroomvocht afvoeren door drainage handgrepen en het aanleggen van een Lymftape zoals op de foto.

COPD

Symptomen van COPD zijn toename van slijmvorming, hoesten, benauwdheid en kortademigheid.

De aandoeningen die COPD veroorzaken kunnen niet genezen worden. De behandeling richt zich op het verminderen van de klachten en het voorkomen van verslechtering.

Dit kan met behulp van medicijnen, verandering van levensstijl en het onder begeleiding sporten bij een fysiotherapiepraktijk.

Andere veel voorkomende longaandoeningen zijn astma of een longontsteking. Al deze aandoeningen kunnen pijn , benauwdheid en kortademigheid veroorzaken.

De fysiotherapeut kan bij al deze longaandoeningen CureTape® erg succesvol inzetten bij het verlichten van de klachten van deze patiënten.

Hooikoorts               

Ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking heeft last van hooikoortsklachten. Deze klachten beginnen vaak in de lente door het stuifmeel van bomen, grassen en planten. Het menselijk lichaam vormt automatisch antistoffen tegen stuifmeel, maar bij iemand die last heeft van hooikoorts reageert het lichaam heel heftig. Het afweermechanisme reageert sterk waardoor de slijmvliezen veel meer slijm gaan produceren hetgeen een reeks van klachten veroorzaakt zoals een loopneus, niezen, verstopte neus, branderige- of traanogen. Zelfs vermoeidheid en koorts zijn vaak gehoorde problemen. Het komt soms voor dat mensen het hele jaar door last hebben van hooikoorts.

Binnen het Medical Taping Concept bestaat een tapetoepassing die de hooikoortsklachten sterk kan verminderen of zelfs ervoor kan zorgen dat iemand klachtenvrij het seizoen doorkomt. De resultaten zijn spectaculair en het is een gemiste kans om deze tapemethode niet toe te passen bij iemand met hooikoorts.

Rugpijn

De meest voorkomende klacht waarvoor cliënten een therapeut bezoeken is de rugblessure, deze klachten hebben vaak betrekking op de lage rug.

De acute vorm van lage rugklachten staat bekend als “spit”, vaak ontstaan door een verkeerde beweging. Rugpijn kan ook gepaard gaan met uitstraling naar de bil of bovenbeen. Bij ongeveer 90% van de cliënten met lage rugpijn is het onduidelijk wat de oorzaak van de klachten is. De lumbale wervelkolom wordt voortdurend belast, waardoor de fasciale structuren makkelijk kunnen verharden met pijn als gevolg.

Om de tonus in de fascie te verlagen kunnen verschillende tapetoepassingen worden gebruikt. Onderstaande tapetoepassingen kunnen effectief zijn bij lage rugklachten

Littekens

Een litteken is een blijvende afwijking van de huid welke ontstaan is na genezing van een wond. Bij oppervlakkige beschadiging van de huid zullen er geen littekens optreden, maar wanneer ook de lederhuid beschadigd is, zal er een litteken zichtbaar worden.

Heeft de chirurg een keurige hechting achtergelaten waarop geen spanning staat dan kan de huid mooi genezen. Door spanning of teveel beweging kan de huid te weinig rust krijgen waardoor het litteken duidelijker zichtbaar zal worden. Onder het huidoppervlak in het bindweefsel kan littekenweefsel ontstaan, ook wel fibrosering van het weefsel genoemd. Een litteken heelt mooier met  CureTape®. Gefibroseerd weefsel, verse littekens, maar ook oudere en verkleefde littekens kunnen uitstekend behandeld worden met een Medical Taping behandeling met CureTape®. De genezing zal versnellen, het litteken minder diep worden en daarnaast zorgt de tape voor een soepelere huid.  De behandeling dient wel even te worden volgehouden, maar de resultaten zijn prachtig. Na één behandelingsperiode is de verbetering al goed te zien, dit maakt het voortzetten van de behandeling  makkelijker.

Lymf Taping is een onderdeel van het Medical Taping Concept en uitermate geschikt om lymfedrainage te ondersteunen. De speciale CureTape® heeft dezelfde elasticiteit als de huid en kan met een speciale techniek worden aangelegd, zodat lymfevocht versneld kan worden afgevoerd.

De tape wordt in smalle stroken aangelegd vanaf een gekozen afvoergebied naar het gebied met een ophoping van lymfevocht, waardoor de lymfatische afvoer 24 uur per dag gestimuleerd kan worden. Hierbij wordt de huid op rek gebracht en de tape zonder aanvullende rek aangebracht. Onder de tape ontstaat een drukverlaging, waardoor de initiële lymfevaatjes beter kunnen openen. Het dichte netwerk van lymfvaatjes in deze laag kan door het drukverschil vocht uit het omringende weefsel opnemen.

Onder de CureTape® wordt prelymf (vrij vocht tussen de cellen) zo gemakkelijker opgenomen en dat zorgt weer voor een beter lymftransport naar de grotere lymfvaten. De drukverschillen tussen de stroken CureTape® stimuleren daarbij de lymfafvoer nog eens extra. Tijdens beweging is er bovendien sprake van een micromassage-effect.

Misselijkheid en maagklachten (ook tijdens chemokuren)

Misselijkheid en maagklachten kunnen erg vervelend zijn. Veel professionele behandelaars weten inmiddels dat het tapen van een diafragma met CureTape® toegepast kan worden bij diverse maagklachten zoals maagpijn, maagzuur en misselijkheid. Misselijkheid en maagklachten kunnen aanzienlijk verminderen onder invloed van CureTape®.

Het lichaam is anatomisch opgebouwd uit “segmenten”. Organen en andere lichaamsdelen binnen één segment krijgen aansturing vanuit dezelfde ruggenmergszenuw. Er bestaat een relatie tussen het diafragma, de maag en het huidgebied dat getapet is. De “prikkel” die de tape geeft zorgt voor afname van “weefselspanning” in de maagzone waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen.

Menstruatieklachten

Wist u dat CureTape® succesvol ingezet kan worden bij vrouwen die last hebben van diverse klachten tijdens of vlak voor de menstruatie?

“Primaire dysmenorroe” is de medische term voor buik- en/of rugklachten dat gepaard kan gaan met bijvoorbeeld misselijkheid, braken, depressie, hoofdpijn, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

De exacte oorzaak van primaire dysmenorroe is onbekend, wel zijn er sterke aanwijzingen dat een overproductie van het hormoon prostaglandine in het baarmoederslijmvlies een veroorzaker van de klachten is.

Prostaglandine kan aanhoudende (spastische) contracties van het gladde spierweefsel van de baarmoeder teweegbrengen. Daardoor ontstaat er een grotere rek op de ligamenten en fascia van de baarmoeder en vermindert de doorbloeding in dit gebied. De pijnreceptoren treden daardoor in werking. Het hormoon prostaglandine veroorzaakt ook andere klachten zoals hoofdpijn, misselijkheid, diarree en vermoeidheid.

Vaak worden menstruatieklachten behandeld met pijnstillers. Echter kunnen pijnstillers ook bijwerkingen hebben zoals slapeloosheid, maagklachten en hoofdpijn. Een behandeling met CureTape® is een niet medicamenteuze behandeling en is heel eenvoudig en effectief toe te passen. Binnen een half uur na het aanleggen van de tape zijn de klachten vrijwel niet meer aanwezig. Het beste kan de tape één tot drie dagen gedragen worden.

Zweepslag

Zweepslag is een van de meest voorkomende sportblessures. Een zweepslag is een spierblessure die meestal voorkomt in de kuitspier. Bij een zweepslag kan het gaan om een klein scheurtje in de spier tot zelfs een volledige ruptuur. Kenmerkend bij het oplopen van deze blessure is dat de meeste mensen een knappend geluid horen bij het oplopen van deze blessure, tegelijkertijd voel je vaak een scherpe / brandende pijn in de kuit.

Meestal ontstaat de spierscheuring door een explosieve beweging tijdens het sporten, maar ook bij alledaagse inspanningen zoals bijvoorbeeld fietsen of wandelen kan een zweepslag ontstaan. Bij de scheuring ontstaat een zwelling en een bloeduitstorting. Op de plek van het scheurtje is vaak een kuiltje voelbaar. Zweepslag staat in de top 10 van sportblessures en herstel van een spierscheuring kan zomaar 3 tot 6 weken duren!

In het herstelproces van een zweepslag kan de fysiotherapeut veel voor zijn cliënt betekenen door een Medical Taping behandeling toe te passen met CureTape®. De fysiotherapeut kan vrij snel na het oplopen van een zweepslag de behandeling met CureTape® toepassen. Hierdoor vermindert de zwelling en daarnaast wordt pijnvrij bewegen mogelijk, waardoor het herstelproces zal versnellen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van fysiotape en zijn slechts enkele voorbeelden van de mogelijkheden van fysiotape. Er zijn nog veel meer mogelijke toepassingen, zie daarvoor ook hun site fysiotape.nl of vraag naar de mogelijkheden bij Fysiotherapie Torenstraat.

Voor meer informatie zie ook; www.fysiotape.nl

Of wilt u weten wat ik voor ú kan betekenen, vul dan onderstaand formulier in.